Pure and easy

Calexico

Tivoli Utrecht, 22 februari 2013

Calexico on stage

Het kost dit zevenkoppige Calexico deze avond geen enkele moeite om het publiek mee te nemen. Vrijwel de helft van het concert bestaat uit songs van 'Algiers' en de andere helft is mooi verdeeld onder de overige albums. Opvallend is de sterke wisseling tussen muzikale stijlen en emoties. 'Algiers' is een vrij donker album en staat vol met sterke songs die live een stuk imposanter klinken. Daarentegen kiest de band met vroeger materiaal meer voor vreugde en een hoger tempo. Van het intens mooie 'Fortune Teller' tot het feestelijke 'Across The Wire'. Dit maakt het een afwisselende en tevens spannende avond. Een uptempo rockliedje als Splitter van de nieuwe plaat springt er bijvoorbeeld uit na Across The Wire, hier juist subtiel opgesierd met twee trompetten, terwijl een van de blazers ook druk is met zijn vibrafoonpartijen.

Broeierige midtemposong Maybe On Monday is een hoogtepunt, evenals het intiem beginnende maar tot een bijna harde rocksong uitgroeiende All Systems Red, het enige moment van de avond dat je drie elektrische gitaren op het podium ziet. De stemmingswisselingen zijn dan soms wat hevig: een cover van Minutemen's Corona, afgezet tegen intiemere prachtliedjes als Fortune Teller en Two Silver Trees. Meer covers: een mooie oude van Love: Alone Again Or.

De toegift begint met 'Little Black Egg' van The Nightcrawlers waarbij voorprogramma The Dodos ook mogen meedoen, waarna het feestje in de zaal nog eens hevig losbarst met oude favorieten The Crystal Frontier en Guero Canelo. Tot slot kiest Calexico voor de moeilijke weg en eindigt het met het prachtige ingetogen 'The Vanishing Mind'.

Setlist Calexico, Utrecht

Setlist

  1. Epic
  2. Across the Wire
  3. Splitter
  4. Roka
  5. Dead Moon
  6. Para
  7. Minas de Cobre
  8. No Te Vayas
  9. Maybe on Monday
  10. Fortune Teller
  11. Tulsa Telephone Book (Tom T. Hall cover)
  12. Two Silver Trees
  13. Corona (Minutemen cover)
  14. Sinner in the Sea
  15. All Systems Red
  16. Alone Again Or (Love cover)
  17. Puerto
  18. Encore:
  19. Little Black Egg (The Nightcrawlers cover) (with The Dodos)
  20. Algiers
  21. The Crystal Frontier
  22. Guero Canelo
  23. Encore 2:
  24. The Vanishing Mind

Band

Calexico poster

Ticket Calexico Utrecht